
DİVRİĞİ MASTER PLANI
ENDÜSTRİ MİRASIMIZ
Cumhuriyet’in örnek maden sitesi cürek
Cürek Yerleşkesi kalkınan Türkiye’ye yeni boyutlar kazandırmak amacıyla kıraç ve sarp bir arazide iş verimliliği için birey ve aile yaşantısının yanı sıra doğaya önem verilip zenginleştirilmesi Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin çalışan ve üreten vatandaşları için en başarılı örneklerdendir.
19 Mayıs 1938 ‘de ilk kazma vurularak işletmeye açılan müessesenin merkezi Cürek Sitesi tamamlanıp 1942’de yönetim buraya taşındıktan, memurlar ve işçiler aileleriyle lojmanlara yerleştikten sonra Cürek’te kısa zamanda ileri bir sosyal ve doğal çevre oluşmuş; bahçeli ev tarzında lojmanlar, spor kulübü, tenis kortu, basketbol, voleybol ve futbol sahaları, yüzme havuzu, oyun ve çocuk bahçeleri, meyve bahçeleri, kapalı ve açık sinemalar, elektrik santrali, merkezi ısıtmalı kalorifer tesisatı, ilkokul, hastane, PTT, istasyon, misafirhane, işçi pavyon ve pansiyonları, market, ayrıca işletmeye ait atölye, garaj, ambar v.s tesisleriyle site modern bir kasaba görünümünü almıştır.
Kuruluş amacı, organizasyonu, Cumhuriyet’in hedeflediği bayındırlık ve çağdaş yaşantının örnek ortamlarından oluşu, planlanışı, yarım yüzyıla yakın işlevselliği dikkate alındığında Cürek; Cumhuriyet tarihimizin anlamlı yapı taşlarından ve öncülüğünü Atatürk’ün yaptığı Anadolu’yu kalkındırma siyasetinin somut örneklerinden teki olarak asla kaybedilmemesi gereken bir değeri ifade etmektedir. Bu değerin önemsenmesiyle burada,21.yüzyıl kültürüne, turizm, çevrecilik, yaz okulu v.b alanlarda hizmet edecek yeni bir organizasyona gidilmesi gerekmektedir.
Avrupa Birliği tarafından İngilizce olarak yayınlanan kültürel mirasların anlatıldığı Europa Nostra adlı derginin 2006 yılı sayısında Cürek yerleşkesi modern endüstri mirasının değerli bir demir madeni merkezi olarak tanıtılmaktadır. Dergi Cürek yerleşkesi ve Cibali sigara fabrikasının yanı sıra; İngiltere, İspanya, İtalya, Macaristan ve Almanya’dan önemli birçok mimari, tarihi ve kültürel eserlerinin tanıtım ve korunmasını geniş olarak anlatmaktadır.
Sivas Koruma Kurulu’nun 25-04-2007 tarih ve 431 nolu kararıyla kültür varlığı olarak tescil edilmiştir.