
DİVRİĞİ MASTER PLANI
ENDÜSTRİ MİRASIMIZ
Çaltı Suyu Vadisi ve Elektrik Santrali
Çaltı suyunun en uzun kolu Yılanlı Dağı eteklerinden doğarak Akça deresi, Karabel çayını aldıktan sonra Divrik önlerine gelir. Buradan itibaren fevkalade sarp 15 kilometre kadar devam eden oldukça uzun bir boğaz teşkil eder. Bu boğaz arıza itibariyle pek mühim olduğundan ancak tünel ve köprülerle geçilebilmiştir.192 inci kilometreden itibaren boğaz biraz genişleyerek güzergâhta nispeten az arızalı mahallerden geçer. Çaltı suyu güzergâhın 208 inci kilometresinde Fırat ile birleşir. Buraya kadar en uzun kolunun tulü nazarı itibara alınmak şartı ile Çaltı suyu 135 kilometre civarındadır.
1950 li yıllarda iki türbün olarak faaliyete geçen elektrik santralinin ürettiği azami enerji 130 kw. İdi. Santral çevre düzenlemeleri ile birlikte faaliyete geçirilerek kanyon gezisi kapsamında dinlenme tesisi olarak hizmete alınmalıdır.
Köylerimiz yaşatılmalıdır
Büyük bir bölümü terk edilmiş olan köylerimizin “Köylerimiz yaşatılmalıdır” programı kapsamında pilot köyler koruma altına alınarak maden ocakları, değirmenler, harman makineleri, ev, bahçe ve tarım alanında kullanılan aletlerin endüstri mirası kapsamında yörede korunmasını sağlamalıyız.